Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 20:54 - ЕВРОВИЗИЯ ОСЛО 2010. ВТОРИ ПОЛУФИНАЛ. РЕЗУЛТАТИ.
Автор: bezdelnik Категория: Музика   
Прочетен: 1524 Коментари: 4 Гласове:
0



Снощи се проведе Вторият полуфинал на тазгодишния конкурс на Евровизия за песен. Полуфиналът, в който участваше и България. Миро направи безупречно изпълнение, но това не бе достатъчно, за да отведе страната ни за втори път на финал. На финала обаче ще слушаме отвратителните песни на Азербайджан, Израел, Ирландия, барабар с не по-добрите напъни на Босна и Русия, класирали се от Първия полуфинал. Няма да слушаме хърватките от Феминем, които не само са приятни за слушане, ами и за гледане. Ще гледаме обаче дебелата лелка от Ирландия и дебила от Русия. И ще ги слушаме на всичкото отгоре. Няма да видим и хубавата шведка Анна, която е изпълнителката с най-интересна бленада на гласа тази година. Според анализатори, Кипър и Украйна са взели местата на Хърватска и Швеция. И ако Хърватска има колебливо представяне на конкурса, то шведите за първи път от средата на 70-те години на минали век няма да гледат своя участник на финал. Каква ирония само – миналата година журито прецака Македония и прати Швеция на финал (с не особено интересна песен), а тази същото това жури прати Украйна, а остави далеч по-хубавата шведска песен вън.

За утеха поне ще гледаме и най-хубавата жена на конкурса тая година – Ева Ривас с една от най-хубавите песни – “Apricot stone” за Армения, ще гледаме и Манга от Турция, които, въпреки, че са ми фаворити отначало, се поизложиха с прекалено много импровизации снощи. Ще гледаме и уелсеца, дето представя Кипър, където били избрали постната песен и о!-изненада – никой кипърец не искал да изпее, та пуснали обява (!!!) в интернет, та дано някой се върже. Е, върза се. Съвсем спокойно можехме да сме на финала на мястото на Кипър. И може би не трябва да се подигравам така, че до година и нас никой няма да иска да ни представя на конкурс, в който участване само за пълнеж…

Не се класираха още Словения с посредствена, но съвсем нелоша песен; Литва, които винаги се правят на интересни и никога не печелят от това; Швейцария с френския шансон от абитюренската на баба ми; Холандия с изключитено старомодна песен.

Класираха се още Румъния с поредната хубава песен, която пращат на Евровизия; Грузия с безинтересна песен, която бе придружена с добра хореография; и Дания, които използват познат рефрен от песен и мисля, че трябва да се дисквалифицират.

Отново България не си научи урока. За 6 участия имаме само един пробив и очевидно напипахме рецептата. Сега въпросът е защо никой не се нае да я повтори? Фолклорът ни е достатъчно богат, за да пускаме с години интересни песни, както правят гърците, които винаги имат етно нотка в песните си – я кавал, я мандолина, я гъдулка. Бърз ритъм (бързите песни печелят по-често) и, или текст на английски (за да достигне посланието до повече хора), или текст ала „Митре ле”, който и нищо конкретно да не значи, никой няма да забележи (о-о-о—о-то на Миро беше добър ход в това отношение). Колко пъти трябва да ни шамароса Евровизия, за да влезем в релсите?!?!

Да, това е конкурс, който противопоставя изкуство и култура, които винаги са крайно субективни и не би трябвало да се съпоставят на състезателна нога, защото са ценни сами по себе си и стойността им не може да бъде сравнявана по никакви критерии. ОБАЧЕ тук става въпрос за конкурс, който има ясни правила и достатъчно дълга история, за да могат да се проследят предпочитанията на публиката и промяната на вкусовете и да се изпрати адекватна песен.

Каффе и „Lorrain” бе добър избор, но прекалено лошо промотиран; Мариана Попова – същата работа – отлична песен – никаква промоция; Елица и Стунджи – пробивът (от който никой не се поучи) с песен, която беше толкова извън рамките на всичко, чувано на Евровизия, че се хареса на всички и почти всички ни дадоха точки; Deep Zone и „DJ take me away” беше интересно предложение с огромен потенциал, но с лоша промоция (отново); Красимир Аврамов – позорът, който няма и да коментирам, и сега Миро, който снощи веднага след конкурса каза, че пак промо-то не е било направено както трябва. БНТ се бие в гърдите, че тя продуцира най-хубавите българиски песни за Евровизия, но ако е така, къде е била добрата промоция тази година?

Какво ще става догодина, кой ще ни представя и всичко останало – хич и не ми се мисли. Но има въпроси – къде са нашите поп-фолк величия – къде са чалгарите? Гърция, Турция, Босна, Хърватска и пр. редовно пращат техните чалгари и имат успехи, та нима ние сме по-зле от тях? Къде са естрадните титани? Петя Буюклиева изнесе сама песента на Аврамов, въпреки, че беше само бек-вокалистка.  

Има за какво са си мислим до зимата, когато отново ще трябва да решим какво да правил за Песенния конкурс на Евровизия.

А, и не забравяйте да гледате финала в събота – ей така, за сеира, от който за съжаление отново няма да сме част….



Тагове:   Осло,   евровизия,   полуфинал,


Гласувай:
0



1. palmetto - Кое прави Евровизия важен конкурс ...
29.05.2010 23:10
Кое прави Евровизия важен конкурс ?! И защо е важно да се поберем в някакъв техен формат? Признавам, че никога не съм го следяла конкурса и не ме е вълнувал, но си спомням онова сръбско подобие на жена, което спечели преди 2-3 години. И къв е тоя конкурс, където подобна изпълнителка може да спечели? Да не споменавам миналата година. Патриция Каас ( за мое недоумение какво прави изпълнителка от подобна класа на такъв конкурс ). , която има и глас и присъствие и песента, с която участва миналата година ... wow и не е спечелила. И сега потърсих в youtube и направо как не паднах от стола - ква е тази инфантилна тиролска шитня и този малчуган? И кво като е спечелил Евровизия - не съм го чула ... и слава богу. Но много бих искала да разбера ( казвам го без грам ирония или неуважение ) защо този конкурс е важен и аз лично не се сещам ( може би само мацката от Антик, но те станаха звезди преди Евровизия ) някой после да се е прославил. И най-вече ква е файдата да спечелиш?
цитирай
2. bezdelnik - :) Нямам обяснение защо Песенния ...
30.05.2010 14:09
:)
Нямам обяснение защо Песенния конкурс на Евровизия е толкова важен. Не и с едно изречение. Може би с една дума - АББА. След като печелят Евровизия, целият свят чу за АББА. Селин Дион, въпреки, че е канадка, е печелила конкурса за Швейцария и май и за Франция и това я изстреля в космоса на музикалния бизнес още докато беше малка грозна жабарка.
Представянето на Патрисия Каас беше повече от катастрофално-никой не гласува за Франция онази година.
Предполагам, че този конкурс has something to do with обединяване на хората из континента. Целта е да се противопоставим на американската музикална индустрия.
Истината е, че конкурсът е явление. Шоуто е невероятно, игричките - политически и съседски са на ниво висш пилотаж и е истинско удоволствие да се наблюдава :)
цитирай
3. palmetto - Много харесвам АВВА, особено след ...
30.05.2010 18:10
Много харесвам АВВА, особено след като ( естествено пак в Америка ) някой се сети да филмира посветения на тях мюзикъл :))). Но по времето, което те печелят Евровизия и Васил Найденов печели Златния Орфей. Явно тогава това е бил начинът, но сега ... а дали е така? А светът ( а и аз :))) ) чуват за Селин Дион след като печели Grammy и Oscar :)) и то за саунтрак към анимация на Disney. В музикалния бизнес има 2 награди, които се помнят ... Grammy и MTV music awards. Обаче тяхната концепция е друга, форматът също ... те диктуват кой е звезда и кой не, кой е успял и кой може да напълни стадион. Може да сложим и Brit's :) да уважим приносът на Европа към поп-културата :))). Дай ми сега един спечелил Евровизия, който е направил Евротурне и е напълнил стадионите ( ама моля те да не е АВВА :)) ). Ти го каза - Евровизия е просто шоу, както и Мюзик Айдъл. Но да става национален приоритет да се класираме ... е като БГ мутрите да се борят да изместят латинските нарко-картели на Мис Свят :))))
цитирай
4. palmetto - А именно скъпо и файда няма :)))
30.05.2010 18:12
А именно скъпо и файда няма :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bezdelnik
Категория: Други
Прочетен: 225848
Постинги: 101
Коментари: 453
Гласове: 375
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930